Na CGS Labs Connect predstavili rešitve BIM za načrtovanje komunalne infrastrukture in vodotokov

Inovativne informacijske tehnologije vse bolj podpirajo celovit pristop k načrtovanju infrastrukture in njeno vključevanju v naravno okolje

CGS Labs je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani izpeljal še enega v vrsti njihovih dogodkov Connect, na katerem so predstavili z BIM (Building information modeling) skladne, tehnologije in inženirske pristope za celovito načrtovanje v vodarstvu in komunalnem inženirstvu. Dogodka se je udeležilo okoli 60 projektantov in inženirjev, ki načrtujejo ter gradijo tovrstno infrastrukturo.

Kliknite na fotografijo za ogled foto galerije dogodka CGS Labs Connect 2018!

BIM vse bolj pomemben pri infratsrukturi

Dogodki CGS Labs Connect se odvijajo v Sloveniji ter drugod po Evropi. Na njih predstavljajo izzive pri načrtovanju infrastrukturnih objektov po BIM načelih ter rešitve, za učinkovito delo.

Direktor podjetja CGS Labs Matjaž Šajn je v uvodu izpostavil, da imajo principi BIM-projektiranja stavb že dolgo zelo pomembno vlogo, v zadnjem času pa se vse bolj uveljavljajo tudi pri načrtovanju vseh infrastrukturnih projektov. Inovativne informacijske tehnologije namreč vse bolj podpirajo celovit pristop k načrtovanju infrastrukture in njeno vključevanju v naravno okolje.

Z BIM-načrtovanjem lahko projektanti, izvajalci gradbenih del, upravljavci in lastniki objektov lažje sprejemajo odločitve v vseh fazah nastajanja in uporabe objektov, pri čemer je načrtovanje vodnih objektov, vodovodov, kanalizacijskih omrežij in protipoplavnih ureditev neločljivo od druge obstoječe infrastrukture. Za načrtovanje kanalizacijskih sistemov in vodovodov CGS Labs trži programsko rešitev Urbano, za načrtovanje regulacij vodotokov pa so razvili orodje Aquaterra.


 

Prometna infrastruktura na vrsti septembra

Današnji dogodek CGS Labs Connect je bil eden izmed več dogodkov, ki jih to podjetje prireja v Sloveniji in tujini. Septembra bodo v Ljubljani predstavili rešitve, namenjene prometni infrastrukturi, za tem pa bodo dogodek organizirali še v Beogradu. V CGS Labs dodajajo, da vsebino dogodkov zaznamujejo njihovi enoletni razvojni cikli: »Ti se praviloma začnejo in končajo v začetku poletja, zato v jeseni strokovni javnosti predstavimo novosti, ki smo jih v tem času razvili,« je dejal Matjaž Šajn.

 

Vir: Finance
Avtor: Vasilij Krivec, Finance